Recept

Nu är min Historielänga invigd och igår kom en buss från Småland på guidad visning i samarbete med Askunga dovvilt.

Nu är min Historielänga invigd och igår kom en buss från Småland på guidad visning i samarbete med Askunga dovvilt.

Dovhjortstunga!


3 st dovhjortstungor

Purjolök

persilja

vitlök

gul lök

äpple

äppelbalsamvinäger

rödvin

mörk viltfond

Timjan

Lagerblad

morot

enbär

svartpeppar

rosépeppar

salt


Lägg 3 dovhjortstungor med alla ingredienser i en vaccumpåse och vacca påsen efter detta,

ångkoka i 5 timmar! Detta görs genom att lägga vaccumpåsen på grillgallret och sedan sätta in 2 långpannor med vatten, en uppe & en nere i ugnen.


Varmluftsugn 90 grader

Vanlig ugn 100 grader


Sila bort allting utom tungorna, spara dessa till ett senare tillfälle eller ät direkt!


Servera med rödvinssås, Pumpakärnor och potatispuré.



Dovhjort innerfilé med bacon!

 

Läs på plastfoliepaketet hur mycket den klarar i ugn.

 

Bred ut plastfolie på ett bord

 

Lägg dovinnerfilén på folien

 

Pensla med gås- eller baconfett på bägge sidor

 

Krydda med det ni tycker om t.ex. peppar, salt, rosépeppar, vitlöksalt på bägge sidorna.

 

Lägg baconskivor runt dovinnerfile´n.

Rulla sedan in filén så kompakt som möjligt utan att plasten spricker

 

Därefter håller ni in sidorna på plasten och drar mot bordet tills den blir en stor korv, vik in

plasten undertill.

 

Filén ångbakas sedan på gallret i ugn med vatten uppe och nere på långpannor.

 

80 grader i ugnen och innertemperatur på filén skall vara 42 grader när den är klar.


Wallenbergare på viltfärs!

 

5 dl vispgrädde (40%)

1 äggula

salt

Peppar

Reducerad mörk viltfond

Ev. Någon syra som vinäger för att bryta av det ”feta”

Panko, färskriven eller vanligt ströbröd att panera i.

Smör

 

Mixa färsen med grädden tills en blir en helt jämn och slät smet. Tillsätt äggulan, salt, peppar

och den reducerade fonden och blanda runt. Smaka av med ett stek test. Forma till valfria biffar,

panera, stek dem med smör runt om och lägg dem sedan på en plåt och baka dem i ugnen på ca

75 graders ugnsvärme tills Wallenbergarna får en innertemperatur på 68 grader.

 

Servera med potatismos eller kokt potatis med ärtor.

Gulasch soppa!

 

Ca 500g Valfritt kött(gärna fransyska, Högrev)

Rapsolja

Ca 200g gullök

Ca 40 g Vitlök

Ca 4 msk paprikapulver

Ca 1 tsk kummin

1-2 Röd chili

Ca 100 g tomatpuré

Ca 1 dl chilisås

5 dl rött vin

Vatten så det täcker

Röd paprik

Citronsaft

Strösocker

Ev Extra reducerad köttbuljong för kraftigare smak och dryga ut

Salt,peppar

Maizena

Ca 200 g Kokt kall Potatis i Tärningar

Rose peppar

 

Skär köttet i tärningar. Salta köttet ordentligt. Häll olja i en stekpanna och när pannan är

riktigt varmt så steker man köttet rejält så den får färg. Ställ åt sidan. Värm på grytan och

häll i olja. När grytan är varm så fräs den gula hackade löken, vitlöken och chilin tillsammans

med paprikapulver och kummin. Lägg i det stekta köttet, tomatpurén och chilisåsen och rör

ordentligt. Vänd ner den skivade röda paprikan. Häll på vinet och vatten så det täcker och låt

koka till köttet börjar bli mört. Fyll på köttet och låt buljongen

reducera för mer smak. Smaka av med citronsaft, strösocker, salt och peppar för att

balansera. Red av med maizena. Vänd ner köttet och den kokta tärnade potatisen. Servera

med cremé fraiche och bröd.

 

För extra krydda på gulaschen:

Tillsätt kärnorna efter röda Chilin och tillsätt Rose peppar till den och smaka av!